waterpaviljoen Eden

Wandelen

Vanuitw waterpaviljoen Eden kunt u een mooie wandeling maken naar het Bergumermeer. U treft daar aan de rand van het meer een uitkijktoren aan die, zeker in de avond, een prachtig uitzicht biedt. Een fijne wandeling voor bijvoorbeeld na het eten.

Uitkijk Bergumermeer

In totaal is deze wandelroute ongeveer 7 km maar als u dat net iets te veel van het goede vindt, kunt u ook een stukje de auto nemen en die op de parkeerplaats bij de elektriciteitscentrale zetten.

[U kunt de kaart inzoomen of een grote kaart openen]
Ontdek Friesland

Wandelen is niet alleen maar gezond maar het is ook nog eens een leuke manier om het prachtige Friesland vanuit je vakantiehuis te gaan ontdekken. Je komt op plaatsen waar je met de auto- en soms zelfs met de fiets, helemaal niet zal komen. Je kunt er een wandelingetje van 5km van maken maar de echte liefhebber trekt er een dag(deel) voor uit. Niets leukers dan ergens onderweg in een klein dorpje op een terrasje neer te ploffen en even uit te blazen.

Wandelen in Friesland

Er zijn in de buurt van waterpaviljoens leuke wandelingen te maken. Een voorbeeld hebben we bovenstaand gegeven, hoewel dat maar een heel klein wandeltochtje is. Zoals gezegd even goed om na het eten even wat te lopen. Maar als je vanuit je vakantiehuis de auto pakt, ligt heel Friesland voor je open. Vlakbij vindt je bijvoorbeeld het park 'De Kleine Wielen'. In dit park bij Tietjerk ligt een grote vijver en het park is onlangs geheel opgeknapt.

Wandelroutes vinden

Er zijn op internet veel websites waar je wandelroutes kunt vinden. Soms moet je daar een klein bedrag voor betalen maar vaak zijn ze gratis. Het is denk ik verstandig om voor je vakantie al wat voor te bereiden want als je eenmaal gearriveerd bent komt het er niet vaak meer van.

Om wat ideeën op te doen en alvast een wandelroute te vinden, kun je eens kijken op de onderstaande websites.

Wandelnet.nl - Mooie website met veel informatie. Na registratie is veel gratis te downloaden.

Frieslandbeweegt.frl - Makkelijk op de kaart een wandelroute uitzoeken.

Wandelmagazine.nl - Hier vindt u een flink aantal wandelroutes die ook als een pdf bestand gedownload kunnen worden.

quote

We zijn voor de 2e keer in dit geweldige waterpaviljoen geweest, het voelde als thuiskomen ! We hebben in de 2 weken wederom genoten van de rust, de mooie omgeving en het prachtige weer.
Fam. Leermakers en Pieter S. (Eindhoven, Nederland)

unquote
waterpaviljoens op de kaart
 
Friesland telde in 2018 660.560 inwoners en qua totale oppervlakte (land en water) is Friesland de grootste provincie van ons land. Naast het Nederlands heeft in de provincie het Fries de status van bestuurstaal. Hoewel de Friezen allemaal 'tweetalig' zijn, is het ook wel leuk om als niet-Fries toch een paar Friese woordjes te kunnen meepraten. Google biedt uitkomst. U kunt uw eigen woorden en zinnen naar het Fries vertalen.